EUR (€) | HUF (Ft)
Magyar | English | Deutsch

Eladó nyaralók Balaton északi parton

A magyar tenger szinte minden generáció számára vonzó! -Utolsó frissítés 2019 július 25.

 

A budapesti és vidéki nagyvárosokban tapasztalható befektetési láz elérte a Balaton környékét is, ehhez mérten országos szinten itt a legmagasabb a nyaralók ára, vagy talán nem.

Bár továbbra is a magyar tenger mellett vásárolhatunk a legdrágábban ingatlant, a kiemelt üdülőkörzetek közül 2018-ban az előző évhez képest a Velencei-tó és a Vértes körzetében lévő nyaralók ára is jobban nőtt – derül ki a TAKARÉK Index elemzéséből.

A tavalyi évben tovább emelkedett a hazai üdülőövezetekben lévő lakóingatlanok és nyaralók ára.

A legnagyobb arányban, 23,1 százalékkal a Velencei-tó–Vértes Üdülőkörzetben mentek feljebb a gazdát cserélt ingatlanokért fizetett átlagos négyzetméterárak, míg a Mátra–Bükk Üdülőkörzetben 22,8, a Budapest Üdülőkörzetben pedig 21,5 százalékkal.

Csak ezeket követi ebben az összevetésben a Balaton, ahol a nyaralók országos szinten változatlanul a legdrágábbak, ám ezúttal az egy év alatti átlagos áremelkedésük „csak” 21,1 százalékos volt.

E lista végén a Tisza-tó környéke található a maga 12 százalékos mutatójával.

1. ábra – Az átlagos fajlagos lakóingatlanárak alakulása Magyarország kiemelt üdülőövezeteiben – mozgóátlaggal számolva, 2008=100 (Forrás: Takarék Index)

Egy siófoki használt nyaraló négyzetméterára idén elérheti az 500 ezer forintot is, míg ugyanitt egy új építésű ingatlan négyzetméterének az ára 600 és 800 ezer forint között volt 2018-ban

Egy évtizeddel ezelőtt rengeteg külföldi, németek, hollandok vásároltak a Balaton környékén, az elmúlt évek során a hazai vevőké a főszerep.

A magyar tenger szinte minden generáció számára vonzó, sőt vannak „többgenerációs” vásárlók, ahol az idősebb korosztály már az unokákra, azaz a gyermekei családjára is gondol az ingatlan kiválasztásánál.

A Balaton menti ingatlanok árát nagy mértékben befolyásolja az adott városon belüli és a fővároshoz számított elhelyezkedésük. „Távolodva Budapesttől és a vízparttól a négyzetméterenkénti ár egészen 150 ezer forintig eshet vissza” .

1. térkép – A 2018-ban gazdát cserélt lakóingatlanok medián fajlagos ára a Balatonnál az egyes járások part menti és parttól távolabbi részei esetében (Forrás: Takarék Index)

A Balaton közelében akadnak ugyanis olyan települések, ahol kedvezőbb árakon hozzá lehet jutni ingatlanhoz, azonban lényegesen mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a Balatonnál tervez saját házat vagy lakást venni és az áremelés tendencia folyamatosnak tűnik.

Véleményük szerint a térség ingatlanpiacán további fellendülés várható az infrastrukturális fejlesztések nyomán.

A nyaralópiacok tekintetében fontos árbefolyásoló tényezővé válhat a falusi CSOK, amely például számos Balaton környéki településen elérhető lesz, így adott esetben e helységekben növekedhet az állandó lakosok száma, ami felfelé hajthatja az otthonok árát.

A Balaton parti települések könnyebb és gyorsabb elérhetőségét szolgálja a vasútvonal Balatonfüredig történő villamosítása, csak úgy, mint a 710-es főút M7-es autópályáig történő meghosszabbítása.

Ahogy nőnek az árak, úgy csökkennek a befektetési hozamok, egy 38-42 millióért megvásárolható ingatlan esetében az éves szinten 2,5-3,7 milliós bruttó bevétel egyelőre még vonzónak tűnik, legalábbis az értékesítési tapasztalatok ezt mutatják.

Aki bérbeadásra vesz, általában lakást keres, viszont a kedvezményes áfa megszűnésével ezek az ingatlanok fognak leginkább drágulni.

2018 és 2019 elején, a Balatonnál elsősorban a nyaralók és a nyaralókra vadászó befektetők vásárolnak, a Velencei tó környékén vagy a Dunakanyarban már inkább állandó lakóhelyként tekintenek az ingatlanokra az érdeklődők, hiszen Budapest vagy Székesfehérvár könnyen elérhetők.

Véleményük szerint 2019 második felében és 2020-ban főhatással a balatoni nyaralós ingatlanpiacra lesz több tényező, mint a klímaváltozás (nyáron rekordmelegek), egy külföldi idősebb generáció kivonulás kezdete (ezek az évtizeddel ezelőtt számos külföldi vásárló, akik most idősek vagy betegek), a falusi CSOK (kedvező hitelek), ill. az infrastrukturális fejlesztések, ami hozza magával az állandó lakóhelyként érdeklődőket.

 

BalatonHomes ~ Otthont a Balatonnál

 

További eladó balatoni újszerű házak ...

További eladó balatoni panorámás házak ...

További eladó balatoni panorámás lakások ...

További eladó balatoni új építésű lakások ...

KAPCSOLAT
Weisz Gabriella | BalatonHomes Ingatlanközvetítő Iroda
Telefonszám: +36 30 474 5901
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
KAPCSOLAT
Weisz Gabriella | BalatonHomes Ingatlanközvetítő Iroda
Telefonszám: +36 30 474 5901
Vegye fel velünk a kapcsolatot!